Ana Sayfa > Haberler > Merkez Hastanesi Bilgilendiriyor... İftarda ve sahurda neler yemeliyiz nelere dikkat etmeliyiz?

26 Mayıs 2017 Cuma

Merkez Hastanesi Bilgilendiriyor... İftarda ve sahurda neler yemeliyiz nelere dikkat etmeliyiz?

 

Ruhu Besleme Vakti

Ramazanın gelmesiyle birlikte iftarda ve sahurda neler yemeliyiz nelere dikkat etmeliyiz? soruları giderek artıyor. Son yıllarda yaz aylarına gelen ramazan önerdiğimiz ve alışık olduğumuz beslenme alışkanlıklarının dışında. Akşam 21:00 da iftar yapıp gece uykudan uyanıp yemek yemek pek de biz diyetisyenlerin önereceği bir düzen değil aslında. İşte tam da bu noktada güzel bir ayrıntı çıkıyor karşımıza :

Ramazanın Ruhuna Riayet Etmek

Oruç neden tutulur, faydası, fazileti nelerdir burada onlardan bahsedecek değilim ama hep es geçtiğimiz bir şey; ramazanın ruhuna yakışır bir şekilde yemek yemek. Oruç tutma hassasiyetine sahip bir kişi neden oruç tuttuğunun farkında olduğu için iftar ve sahurda ölçülü yemek konusunda zorlanmamalı. Zira ibadetin özüne aykırı olan çok yemek, doyduğun halde yemek yemeğe devam etmek gibi sağlık açısından da zararlı alışkanlıkları bırakmak için ramazan güzel bir fırsattır.

Ramazanda yapılan en büyük hata gece sahura kalkmamak. Halbuki sahur ramazanın ruhani havasını içimizde daha fazla hissetmemize yardımcı olur. Günler uzun olduğu için özellikle sıvı alımımıza dikkat etmeliyiz. Sahura kalkmadan tutulan oruçlarda gün boyu özellikle yaz aylarında ter yoluyla kaybettiğimiz suyu sahur ve iftarda yeterli miktarda almalıyız.

Sahurda; gece yemek yemeğe alışık olmayan midelerimizi yormamak için hem aşırı yağlı ve tuzlu olmayan, hem de tok tutacak protein oranı yüksek besinler tercih etmeliyiz. Bu konuda özellikle kahvaltılık ürünlerden yardım alabiliriz.Mesela

*Çok tuzlu olmayan peynir veya yumurta

Yumurta: Anne sütünden sonraki en kaliteli protein.Uzun süre tok kalmanıza yardımcı olacak.

*Pide veya ekmek; tok tutucu özelliğinden dolayı tam buğday tercih edilebilir. Pideyi iftar sofrasında ölçülü bir şekilde kullanmalı.

*Çiğ veya fırınlanmış sebze; çiğ sebzelere karşı hassasiyetiniz varsa sindirimi kolaylaştırmak için pişmiş sebze tercih etmeniz daha uygun olur.

*Tok tutan süt ürünleri: süt, yoğurt veya sindirim sistemine yardımcı ve bağışıklık güçlendirici kefiri de unutmamalı.

* 4-5 su bardak su: Sahura kalktığınız andan imsak vaktine kadar aralıklı olarak.

* Meyve veya şekersiz komposto : Gün içerisinde artan sıvı ve mineral kaybını dengelemek için mevsim meyvelerini kullanabilir veya şekersiz kompostolar yapabilirsiniz.

* Tuzsuz zeytin-fındık-badem-ceviz grubundan biri.

Fındık- badem- ceviz: Bileşimlerindeki faydalı yağ asitleri ve dengeli protein yapıları ile tok tutucu özelliğe sahiplerdir. Enerji ve besin ögesi değerleri oldukça yüksek olan badem; karbonhidrat, protein, doymamış yağ, lif, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, çinko, A, B, C ve E vitamini içerir. Omega 3 açısından zengin olan ceviz özellikle kalp sağlığı için önemlidir.

Mümkünse sahurdan sonra hemen yatmayarak oluşabilecek sindirim sorunlarını önleyebiliriz.

Bütün bir gün süren açlığın ardından hazırlanan iftar sofraları hem özenli, hem lezzetli, hem de bol çeşitlidir. Çoğu zaman bu sofralara hayır demek imkansızdır. Bir iki ufak değişiklikle bu lezzetli sofralardan mahrum kalmayabiliriz. Özellikle yağda kızartma, kavurma yerine fırında, buharda pişirme veya ızgara yöntemleri kullanabiliriz.

İftar :

*1 bardak su : Uzun yaz günlerinde artan sıvı kaybını yerine koymak için.

* Taze veya kuru meyve : Gün boyu düşen kan şekerini dengeleyip, iftar sonrası aşırı tatlı tüketimini önler.

Hurma :Bileşiminde sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, fosfor ve klor mineralleri ve A vitamini, betakaroten, B1, B2, B3 ve B6, folik asit vitaminlerini içerir. Protein içeriğinden dolayı diğer meyvelere göre ramazan için daha iyi bir tercihtir. Gün boyu süren açlık sonrası düşen kan şekerini dengelemekte ve zengin lif içeriği sayesinde bağırsak hareketlerine yardımcı olmaktadır. Porsiyon ölçüsüne dikkat ederek tüketilmeli. 4-5 adet hurma 1 porsiyon meyvedir.

*Soğuk yoğurtlu bir çorba:Ramazanda yapılan en büyük hatalardan biri de hızlı yemek yemek. Çorba ile başlamak hem gün boyu kaybedilen sıvıyı yerine koymaya yardımcı olur, hem de uzun bir açlıktan sonra midenizi de çok yormamış olursunuz.

Tokluk merkezinin uyarılabilmesi için yemek yemeğe 5-10 dakika ara: Zira geç bir saatte iftar açıldığından bu süreyi uzatmamakta fayda var. Ara vermeniz mümkün değilse çorba sonrası salata ile devam edin.

Aranın arkasından Et ( tavuk, balık, köfte ) grubundan biri veya etli bir sebze yemeği

Pide : Ramazanın olmazsa olmazı aşırıya kaçmadan tüketilebilir veya tam buğday ekmeği kullanılabilir.

Salata: Sebzelerin yüksek su içeriği, lif ve vitamin/ mineral içeriğinden dolayı iftar ve sahur sofralarımızdan esik etmeyelim.

İftardan 1 saat sonra şeker problemi olmayanlar için tercihe göre hafif sütlü bir tatlı mesela dondurma veya güllaç

Tatlı sevmeyen veya sağlık nedenlerinden yiyemeyecek olanlar için;

1 su bardak süt veya yoğurt + meyve

veya beslenme alışkanlığımızdaki oluşan değişikliklere bağlı kabızlığı önlemek için kefir + meyve kullanılabilir.

İftardan sahura kadar olan süre zarfında her yarım saatte en az 1 su bardak su içmeye özen gösterin.Sıcak havalarda suyla birlikte artan mineral kaybı için maden suyu da içmeyi unutmayın.

Tv kanallarında, gazete ve dergi köşelerinde sahur ve iftara dair meslektaşlarımın öneriyle karşılaşabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken husus öneriler geneldir, beslenme ise kişiye özeldir. Lütfen kendinize uygun beslenme planını diyetisyeninizden alın.

 

Dyt.Azize Tavaslı Tura

Son Güncelleme Tarihi: 2017-05-26